Thursday, January 03, 2013

Syteen ja saveen


Dohan ilmastokokouksessa joulukuussa (2012) ilmeni, että Kiina, Yhdysvallat ja Intia eivät vähennä hiilidioksidipäästöjään 20 vuoteen, jos koskaan. Ne haluavat siirtää ilmastokamppailun kehitysmaihin.

Kasvihuoneilmiön torjunta tarvitsee uusia menetelmiä. Sellaista odotetaan biohiilestä.

Biohiili on maahan kynnettävää alkuainehiiltä, joka on kuivatislattu niin, että mikrobit eivät pääse siihen käsiksi. Biohiili ei kompostoidu vaan säilyy savessa kuten kivihiili kalliossa.

Biohiili tekee peltoon hiilen nielun. Se on vastapaino suurten päästäjien kivihiilivoimaloille, terästehtaille ja liikenteelle.

Biohiili muistuttaa entisajan maamiiluista saatuja sysiä. Maamiilut ovat edelleen käytössä kehitysmaissa.

Jauhettuna sydet voi kyntää peltoon. Hiili parantaa maassa veden ja ravinteiden pidättymistä. Menetelmän suurimmat mahdollisuudet ovat etelän maissa, missä eroosion riivaamia peltoja riittää.

Suuret päästäjät esittivät Dohassa, että kehitysmaiden ilmastotoimia rahoitetaan 100 miljardilla dollarilla vuoteen 2020 mennessä.

Rahaa voisi biohiilen avulla siirtää Afrikan maatalouteen, syteen ja saveen. Näin kehitysapu palaa juurilleen. Ruokakasvien sadot nousevat, nälänhädän uhka poistuu ja köyhyys vähenee.

Kiina, Yhdysvallat ja Intia voivat jatkaa päästöjään entistä huolettomammin.

Veli Pohjonen

Savon Sanomat. Mielipide. 3.1.2013.

No comments: