Thursday, January 19, 2017

Maajussin biohiilestä apua


Ilmasto lämpenee edelleen. Hiilidioksidin päästökauppa, kiistelty ydinvoima tai edes uusiutuvan energian paketit eivät ole onnistuneet pysäyttämään hiilidioksidin nousua. Päästöjen hillintä ei yksin riitä. Kasvihuoneilmiön torjuntaan tarvitaan uusia, nieluihin pohjaavia menetelmiä. Sellaista odotetaan maajussin biohiilestä. Biohiili on ilmastokamppailuun räätälöity muunnos puuhiilestä, jonka tuotannossa Alavieskan Charcoal Finland Oy on maamme edelläkävijä.

Biohiili on peltoon kynnettävää jauhetta, joka on valmistettu niin, että maan mikrobit eivät pääse siihen käsiksi. Biohiili ei kompostoidu vaan säilyy maassa kivihiilen tavoin. Biohiili tekee peltoon pysyvän hiilen varaston eli nielun. Se kumoaa fossiilivoimaloiden, teollisuuden ja liikenteen aiheuttamia hiilidioksidin päästöjä. Biohiilen mahdollisuudet oivallettiin runsaat kymmenen vuotta sitten. Maaperätutkijat pystyivät selittämään Etelä-Amerikasta, Amazonin jokilaaksosta löytyneiden vanhojen terra preta -viljelysmaiden tumman värin ja korkean hiilipitoisuuden. Ilmiö on peräisin intiaaneilta. He alkoivat tehdä hiiltä peltojensa maanparannusaineeksi jo 450 vuotta ennen Kristuksen syntymää. Intiaanien hiili on säilynyt Amazonin peltomaassa hajoamatta parituhatta vuotta. Niin sen täytyy säilyä nytkin kun teemme samoin, tutkijat päättelivät.

Nykyajan biohiili valmistetaan energiapuun hakkeesta. Luontevimmin hiilto tapahtuu uuden tekniikan biojalostamoissa. Sisään tulevasta massasta voi noin puolet muuntaa biohiileksi. Toinen puoli massaa kaasuuntuu. Puhdistettuna kaasun voi lisätä maakaasuverkkoomme tai sen voi jalostaa autoihin käyväksi biokaasuksi. Biohiili jauhetaan ja kynnetään peltoon maanparannuskalkin tavoin. Maatila pitäisi biohiilen lisäyksestä tonnikirjanpitoa. Kirjanpitonsa perusteella maajussi osallistuisi EU-pörssin päästökauppaan. Rahavirta olisi eri suuntaan kuin fossiilienergian voimaloilla. Kun voimalat maksavat päästöistään ilmastosakkoa, maajussi kuittaisi biohiilen lisäyksestään ilmastotuloa. Tonnista maaperään lisättyä alkuainehiiltä maksettaisiin 2017 tammikuun hinnoilla 18,5 euroa.

Biohiilen muokkaamista maaperään tutkitaan etenkin Yhdysvalloissa ja Australiassa, jonkin verran myös Suomessa. Biohiilen suurimmat mahdollisuudet ovat kuitenkin kehitysmaissa, missä eroosion riivaamia köyhiä peltoja riittää. Biohiilen ja biokaasun parivaljakko torjuu ilmastonmuutosta monipuolisella tavalla. Biohiili tasapainottaa fossiilihiilen päästöjä. Uusiutuva biokaasu vähentää puolestaan hiilidioksidin jokapäiväisiä päästöjä. Koko maapallon mittakaavassa käytettynä parivaljakolla voi lopulta kääntää ilmakehän hiilidioksidin pitoisuuden laskuun.

Maajussi saisi biohiilen peltonielustaan ilmastotuloa. Metsäjussi hyötyisi myös. Metsätalouden kannattavuus kohenee, kun biohiiltoon menevän pienpuun menekki kasvaa. Yksipuolinen Euroopan unionin päästökauppa on kehno esiteltäväksi tulevissa YK:n ilmastokokouksissa. EU-neuvottelijoiden tulisi ottaa nykyistä vakavammin hiilen nielut, etenkin biohiilen lisäyksen peltomaihin. Siinä tarvittavan biohiilen tuotanto sopii uusiutuvien metsien Suomelle.

Veli Pohjonen

Kalajokiseutu. Vakiopalstat / Mielipide. 19.1.2017

No comments: