Wednesday, April 26, 2017

Puupelletin arvo kasvaa maailmalla


Puupelletit alkoivat korvata polttoöljyä 1990-luvun lopussa. Mukaan tuli sekä pieniä että keskisuuria käyttäjiä. Vuonna 2014 pelletillä lämpeni 26,000 pientaloa. Keskisuuria käyttäjiä on tuhannen luokkaa.

Markkinoilta on puuttunut ison kokoluokan käyttäjä. Muutos tapahtui 2012. Helsinki aloitti pellettien kolmivuotisen koepolton Hanasaaren kivihiilivoimalassa. Helsinki on päättänyt, että seitsemän vuoden kuluttua sen kaukolämmön polttoaineista 20 prosenttia on oltava uusiutuvia.

Pellettiä jauhettiin 5-7 prosenttia kivihiilen sekaan. Kivihiilipoltin ei huomannut eroa, ja voimala saattoi jatkaa lämmön ja sähkön tuotantoaan entisin säädöin. Pelletin poltto vakiintui loppuvuonna 2014 ja jatkuu entistä laajempana 2015.

Puupelletin isä on saksalaisperäinen keksijä Rudolf W. Gunnerman, joka muutti 1949 Yhdysvaltoihin, vain 20 dollaria taskussaan mutta pää täynnä ideoita.

Gunnerman patentoi 1976 Woodex-pelletin. Sen raaka-ainetta olivat puun tähteet kuten sahanpuru. Pellettiään hän ehdotti 1970-luvun energiakriisissä kivihiilen vaihtoehdoksi.

Gunnerman ymmärsi pelletin ympäristöedut. Kivihiilessä on 200 kertaa enemmän rikkiä ja 17 kertaa enemmän tuhkaa kuin puupelletissä. Kivihiilen rikistä ja tuhkasta oli peräisin savusumu, mikä saastutti Lontoota 1900-luvulla. Nyt 2000-luvulla saman ongelman tuntevat Kiinan kaupungit.

Gunnermanin pelletistä kiiri varhain tieto meille. Vuonna 1979 olutyhtiö Lapin Kullan omistajiin kuulunut Arno Stormbom ja Muhoksen metsätutkija Kalevi Karsisto hankkivat Woodexin lisenssin. He rupesivat valmistamaan pellettiä Suomen Voima -yhtiön alla.

Vaikka Woodex on nimensä mukaisesti puupelletti, Suomen Voima valitsi raaka-aineeksi turpeen. Jälkikäteen ajatellen valinta oli onneton. Turvepelletissä on vielä kahdeksantoista kertaa enemmän rikkiä ja kaksitoista kertaa enemmän tuhkaa kuin puupelletissä.

Etenkään tuhkansa takia turvepelletti ei omakotiasujia sytyttänyt. Suomen Voima lopetti pelletin tuotannon 1985.

Uusi pellettiaalto tuli Suomeen Ruotsista 1997, kun Finncambi-yhtiö perusti tehtaansa Vöyriin. Nyt raaka-aineena oli alkuperäisen keksinnön mukaisesti puu. Keminmaalla pellettiteollisuus alkoi vastaavasti 2001, kun Lapin Ekolämpö perusti tehtaansa.

Pelletin tuotanto nousi maassamme vahvana aina vuoteen 2008 asti, jolloin sitä puristettiin 373,000 tonnia. Tuotannosta vietiin ulkomaille kaksi kolmasosaa. Vientiä ei katsottu kuitenkaan hyvällä, koska kansainvälisessä päästöpelissä hiilidioksidin hyvitys laskettiin polttajamaan hyväksi, ei tuottajamaan ansioksi. Pelletin tuotantomme kääntyi laskuun. Vuonna 2013 se oli 313,000 tonnia.

Euroopan energiamarkkinat noteeraavat jo puhtaan pelletin. Se pääsi 2010-luvun alussa tavarapörssiin nimellä mannermainen pelletti. Pörssihinta oli vuoden 2012 alussa tasolla 210 euroa ja vuoden 2015 helmikuussa 229 euroa tonnilta. Puupellettiä laivataan etenkin USA:sta Englantiin. USA ei ole mukana hiilidioksidin päästöjen vähentämisessä ja sille on sama missä pelletti poltetaan.

Euroopassa pelletin hinta on kytköksissä maakaasuun. Jos maakaasun saanti tuntuu poliittisista syistä heikkenevän, tavalliset kaasulla lämmittävät omakotiasujat alkavat ostaa pellettiä varalämmöksi. Viimeksi näin kävi, kun Venäjä sulki Ukrainan kautta kulkevan Eurooppa-putkensa talvella 2009. Sama voi tapahtua taas, jos Ukrainan nykykriisi vain kiristyy.

VELI POHJONEN

Lounais-Lappi. Mielipide. 5.3.2015

No comments: