Monday, April 14, 2008

Puun pienpoltto on koti- ja kansantalouden etu


Puun pienpoltto on ollut (2008) kotitalouksissamme vakaa viimeiset 10 vuotta, puumitassa noin 6,7 miljoonaa kuutiota ja energiamitassa noin 13 terawattituntia (miljardia kilowattituntia) vuodessa. Se vastaa noin kolmea prosenttia koko energian alkutuotannostamme.

Sekä energia- että ympäristötaloudessa on tapahtumassa muutoksia, joiden ansiosta puun pienpolton edellytykset paranevat entisestään. Öljyn maailmanhinta on ollut jo vuosia nousussa, mikä koettelee öljylämmitystä. Öljyn hinnan suunta on edelleen ylöspäin.

Vuonna 2005 alkanut hiilidioksidin päästökauppa nostaa fossiilisen kivihiilen ja maakaasun hintaa. Samaan tahtiin kallistuvat sekä sähkölämmitys että kaukolämpö. Myös hiilidioksidin päästöoikeuden hinta on nousussa.

Edullisin lämpö koivusta

Kotitalouksien tasolla yksinkertainen laskenta eri lämmitystapojen välillä osoittaa puun pienpolton edullisuuden. Otetaan vertailtaviksi öljy- ja sähkölämmitys, kaukolämpö sekä puun pienpoltto varaavassa takkauunissa. Tehdään vertailu vuoden 2008 alkupuolen hintoihin.

Litrassa kevyttä polttoöljyä on energiaa 9,98 kilowattituntia. Hyvän öljykattilan hyötysuhde on 85 prosenttia. Kun polttoöljy maksaa 0,84 euroa litra, lämpöpatterista säteilevän lämmön hinnaksi tulee 9,9 senttiä kilowattitunnilta.

Suoran sähkölämmityksen kilowattitunti maksaa hivenen vähemmän eli 8,4 senttiä. Kaukolämmön hinta on 5,5 senttiä kilowattitunnilta.

Ensiharvennuspuusta tehdyssä pilkkeessä, kevätauringossa 30 prosentin kosteuteen kuivahtaneessa pilkkeessä on energiaa seuraavasti: koivu 2510, mänty 1970 ja kuusi 1930 kilowattituntia kiintokuutiossa. Varaavalla takkauunilla pilkkeistä saa lämpöenergian talteen 60 prosentin hyötysuhteella.

Tavallisen pientaloasujan on selvintä käyttää omasta metsästä korjatulle puulle vaihtoehtokustannusta, mikä on viikoittain hinnoiteltavan ensiharvennuspuun hankintahinta. Metsää omistamattomalle se on hinta, jolla puuta voi ostaa kolme- tai viisimetrisenä pölkkynä naapurin metsätilallisen tekemästä tienvarsipinosta.

Männyn tienvarsihinta maaliskuussa oli 36,5 ja koivun 36 euroa kuutiolta. Kuusi on kuitupuuna hivenen arvokkaampaa, 38 euroa kuutiolta. Näillä hinnoilla varaavasta takkauunista säteilevä puulämpö maksaa koivulla 2,4, männyllä 3,1 ja kuusella 3,3 senttiä kilowattitunnilta.

Pienpuulla lämmittäminen kannattaa kotitaloudessa. Öljystä peräisin oleva lämpö on noin neljä kertaa, sähkölämpö noin kolme ja kaukolämpö noin kaksi kertaa kalliimpaa kuin takkauunin puulämpö. Puulajeista edullisin lämpö saadaan edelleen koivusta.

Tällainen laskenta edellyttää, että omakotitaloaan asuvalla on polttopuun teon perusvarustus. Hänellä on hankittuna moottorisaha, kypärä, turvahaalarit, turvasaappaat, halkaisukirves ja autoon peräkärry. Nämä ehdot useimmissa maaseudun talouksissa täyttyvät. Omalle työlleen voi laskea verottomaksi palkaksi sen eron, mikä esimerkiksi öljy- ja puulämmityksen väliin jää.

Hiilidioksidin päästöt vähenevät

Kansantalouden tasolla puun pienkäytölle on tullut lisäetu. Uusiutuva puu ei lisää hiilidioksidin päästöjä. Suomi, EU ja koko ihmiskunta joutuvat taloudessaan maksamaan ilmaston muutoksesta, jonka ylimääräinen hiilidioksidi aiheuttaa. Kustannusta seurataan hiilidioksidin päästöoikeuden hinnalla. Huhtikuun alussa se oli 23 euroa hiilidioksidin tonnilta.

Öljylämmitetyn omakotitalon hiilidioksidipäästöt ovat keskimäärin seitsemän tonnia vuodessa. Päästöoikeudella mitattuna jokainen tällainen talo aiheuttaa kansantaloudelle 160 euron vuosikustannuksen. Sama keskikustannus tulee kaukolämmöstä, jonka energia on peräisin kivihiilen, maakaasun, turpeen ja hakkeen seoksesta.

Sähkölämmitys aiheuttaa puolestaan 115 euron keskimääräisen päästökustannuksen, kun sähkön teossakin on aina mukana kivihiiltä, maakaasua ja turvetta. Jos sähkö tehtäisiin pelkästään kivihiilen lauhdutusvoimalassa, pientalon sähkölämmityksen päästökustannus olisi 300 euroa vuodessa.

Pientaloilta hiilidioksidin päästömaksua ei kerätä nyt, eikä monimutkaisuutensa vuoksi kerättäne tulevaisuudessakaan. Kansantaloudessa kustannus on silti huomioitava, koska olemme sitoutuneet EU:n yhteiseen päätökseen vähentää maamme hiilidioksidin päästöjä.

Uusiutuvalla puulla lämmittäessämme emme aiheuta kansantaloudellista tai koko ihmiskuntaa koskevaa ympäristökustannusta. Se antaa varman pohjan lisätä puun pienpolttoa kotitalouksissa.

Veli Pohjonen

Lapin Kansa. Alakerta. 14.4.2008.

No comments: