Saturday, May 20, 2017

Tuotanto kannattaa


Ruokakriisistä alkaneiden arabikapinoiden myötä olemme pelänneet, että raakaöljyn hinta nousee holtittomasti. Näinhän kävi 1970-luvun Lähi-Idän sodassa. Silloin öljyn hinta kolminkertaistui.

Viime vuonna (2010) raakaöljyn pörssihinta oli 0,44 euroa litralta (92 dollaria tynnyriltä). Nyt hinta on 0,49 euroa. Nousua on vain viidennes. Hamstraukseen perustuvaa hintapiikkiä ei tullutkaan.
Hamstrausta jarruttaa autoihin tankattava etanoli.


Etanolin kehittäminen alkoi 1970-luvun lopulla. Pitkään se oli öljyä kalliimpaa, mutta kun etanolikin pääsi tavarapörssiin (2005), markkinat löysivät sille luontaisen hinnan.

Nyt etanoli maksaa 0,45 euroa litralta. Pörssihinnat ovat kietoutuneet toisiinsa. Jos toinen nousee, toinen jarruttaa sitä.

Etanoli on maailmantalouden mahtipolttoaine. Sen asema vahvistuu uusien kansannousujen myötä. Siksi Suomessakin kannattaisi käynnistää etanolin tuotanto muun pörssimaailman tapaan.

Tai se olisi kannattanut käynnistää jo 2008 Kemijärven sellutehtaalla, niinkuin massaliike aikaansa edellä esitti. Puuetanolia olisi alkanut tulla uuden liukosellun oheistuotteena.

Nyt ostamme pääosan etanolia ulkoa. Se on peräisin joko Yhdysvaltain maissista tai Brasilian sokeriruo’osta. Ne vievät peltoa ruualta. Puuetanoli ei olisi näin tehnyt, vaan se olisi lievittänyt myös maailman ruokakriisiä.

VELI POHJONEN

Savon Sanomat. Mielipide. 27.5.2011

No comments: