Tuesday, May 06, 2014

Biotaloudelta saamme lisää puuvoimaa


1970-luvun alussa suomalainen energiapeli tarjosi tulevaisuudelle vain fossiilivoimaa (öljy, kivihiili, maakaasu) tai uutena vaihtoehtona ydinvoimaa. Saimme silloin öljystä 57 prosenttia koko energiastamme. Puun osuus oli laskenut koko sodan jälkeisen ajan. Se oli enää 24 prosenttia.

Oliko meille tarjolla kestäviä vaihtoehtoja? Molemmilla oli rasitteena ylikäymätön ympäristöongelma: fossiilivoimalla ilmakehää tukahduttava hiilidioksidi, ydinvoimalla ikuiset jätteet.

Sekä fossiilivoima että ydinvoima ovat kansantaloutta velkaannuttavaa tuontitavaraa. Ydinvoimankin väitetty kotimaisuus on samaa luokkaa kuin banaanin. Tuote kypsytetään Suomessa, mutta raaka-aine on ostettava ulkomailta.

Haapavetinen professori Olavi Huikari ajatteli energiapelistä toisin. Hänen mielestään pelissä tuli olla puuvoima vastaan muut voimat.

Huikari nimitettiin 1976 jäseneksi Energiapolitiikan neuvostoon, vastapainoksi uutta ydinvoimaa yksipuolisesti ajaneelle koulukunnalle. Huikari ehdotti neuvostolle puun energiakäytön tutkimusta. Neuvosto puolsi ehdotusta.

Eduskunta myönsi 1978 Metsäntutkimuslaitokselle varat kymmenvuotiseen PERA-projektiin, Puu Energian Raaka-Aineena. Se käynnisti pitkäaikaisen muutoksen.

Puuvoiman osuus oli viime vuonna 28, öljyvoiman 27, kivihiilivoiman 12 ja kaasuvoiman 9 prosenttia. Ydinvoiman osuus oli seitsemän prosenttia, kun siihen lasketaan vain sähkö, ei lauhdevedessä katoavaa lämpöä.

Puuvoima on käsitteenä laajempi kuin tavallinen metsäenergia. Tuttua haketta, pellettiä tai klapia puuvoimasta on yhteensä vain vajaa viidennes. Pääosa puuvoimaa tulee metsäteollisuudesta, jokseenkin saman verran sellun mustalipeästä ja toisaalta kuoren ja purun tapaisesta puujätteestä.

Professori Huikarin varhainen näkemys toteutui. Puuvoima nousi 2010-luvulla ykköseksi. Puu on nyt perusvoimaamme.

Metsä Groupin ilmoitus uudesta, miljardin euron biotuotetehtaasta Äänekoskelle vahvistaa, että sellun perässä nousevalta biotaloudelta tulemme saamaan puuvoimaa lisää.

VELI POHJONEN

Raahen Seutu. Mielipide. 6.5.2014

No comments: