Sunday, January 28, 2018

Puu on uusiutuvista energioista vahvin


Tuulivoimaloiden lavat pyörivät entistä näkyvämmin rannikoillamme. Samalla kasvaa huoli siitä, selviytyykö uusiutuva energia yksin.

Huoli in vinoutunut. Eivät tuulimyllyt ja aurinkopaneelit tuota vielä pitkään perusvoimaa. Uusiutuvista metsistä saamamme puuvoima tuottaa jo nyt.

Metsistä saimme sata vuotta sitten pääosan energiaamme. Sotien jälkeen öljy aloitti nousunsa. Se ohitti puun 1964. Molempien energioiden prosentti oli 39.

Öljy jatkoi nousuaan ja pääsi 61 prosenttiin vuonna 1973. Puu puolestaan painui. Metsäenergia kävi alimmillaan 15 prosentissa, vuonna 1977.

Kuvio alkoi 1970-luvun lopulla huolestuttaa hallitustamme. Mistä saamme lämpöä ja sähköä jos jokin maailmanpolitiikan kriisi pysäyttää öljyn? Näinhän oli tapahtua vuoden 1973 Israelin ja arabien välisen Jom Kippur sodan mainingissa.

Hallitus päätti nimetä aihetta pohtivan energiametsätoimikunnan. Sen tehtävä oli suunnitella uudentyyppinen, kotimainen puuvoima ulkomaisen fossiilivoiman vaihtoehdoksi. Toimikuntaa veti metsäprofessori Olavi Huikari.

Metsähaketta polttavat kaukolämmön ja sähkön yhteisvoimalat syntyivät. Sellutehtaat kehittivät puuenergialle uuden teknologian.

Energiametsätoimikunnan suositukset 40 vuoden takaa käynnistivät suuren linjan muutoksen. Puuvoima lähti nousuun.

Merkkivuodeksi tuli 2012, kun puu ohitti öljyn. Molemmista saatiin 24 prosenttia.

Sittemmin puu on vahvistanut etumatkansa. Vuonna 2017 saimme puusta 27 ja öljystä 23 prosenttia. Ydinvoiman prosentti oli 17. Kivihiili (9 prosenttia), maakaasu (5), turve (4), tuontisähkö (6) ja vesivoima (4 prosenttia) seuraavat perässä.

Tuulivoima nousee suhteellisesti nopeimmin, mutta sen osuus on vielä vaatimaton. Saimme siitä 1,2 prosenttia koko energiastamme. Aurinkosähkön osuus on vain 0,01 prosenttia.

Tänään puuvoima on käsitteenä laaja. Tuttua klapia, haketta tai pellettiä on vain viidennes. Neljä viidennestä puuvoimasta jalostaa metsäteollisuus, yhtäältä sellun sivutuote ligniinistä, toisaalta kuoren, purun ja hukkapalojen jätteestä.

Puuvoima vahvistuu edelleen, kun sahateollisuus laajenee ja sellutehtaat käyvät täysillä. Varma uusiutuvan energian lisääjä on nouseva biotalous.

Edistyksellisin on Äänekosken biotuotetehdas. Sen puuvoima tarkoittaa biosähköä, prosessihöyryä ja kaukolämpöä. Sähköä tehdas tuottaa 2,4 –kertaisesti omaan tarpeeseen verrattuna. Sähkön tehdas myy valtakunnan verkkoon.

Perusvoimaa ovat energian päälähteet, joista saamme yli 10 prosenttia kokonaistarpeesta. Perusvoiman kolmikkoa ovat 2020-luvulla puuvoima, öljyvoima ja ydinvoima. Jos haluamme lähivuosina lisätä tai vähentää kolmikosta yhtä voimaa, se tapahtuu kahden muun kustannuksella.

Tuuli on osa uusiutuvien voimien valikoimaa. Tuulta kuuluu kehittää. Onneksi nykyvoimalat on kehitetty jo niin korkealle, että ne eivät juuri haittaa metsätaloutta. Tuulimyllyjen lavat pyörivät metsän yläpuolella.

Kokonaiskuva pysyy silti selvänä. Uusiutuva perusvoima tulee edelleen lapojen alta, kasvuisista metsistämme.

VELI POHJONEN

Keski-Uusimaa. Mielipide. 28.1.2018

No comments: