Wednesday, December 30, 1998

Puuvoima vähentää jo päästöjä


Ydinvoiman uuttera puolustaja Martti Tiuri loi perusteellisen katsauksen kasvihuonekaasuihin ja niiden vähentämisen mahdollisuuksiin (HS 23.12.1998). Hän piti uusiutuvien energialähteiden mahdollisuuksia kuitenkin kovin rajoitettuina. Tilastokeskuksen tuore energiatilasto (1997) kertoo toista.

Kun eduskunta torjui marraskuussa 1992 ydinvoiman, päätös sysäsi kotimaiset vaihtoehdot nousuun. Etenkin puuvoimaa alkoi syntyä nopeasti, kun metsä- ja energiatalous yhdistyivät.

Vuonna 1992 saimme puusta energiaa 161 petajoulea. Vuonna 1997 puuvoima oli noussut 237 petajouleen. Nousu oli viidessä vuodessa 47 prosenttia. Se oli samaa luokkaa kuin esimerkiksi turpeen koko käyttö.

Puun osuus Suomen koko energiakakusta nousi 18,5 prosenttiin. Samalla puu selätti sekä ydinvoiman (17,1 prosenttia) että hiilivoiman (14,1 prosenttia).

Viidessä vuodessa puuenergia syrjäytti fossiilisia polttoaineita niin paljon, että jos puun petajoulet olisi tuotettu kivihiilellä, hiilidioksidin päästömme olisivat nyt seitsemän miljoonaa tonnia suuremmat.

Puuenergian aikaansaama vähennys on jo nyt sama, minkä Tiuri arvelee noin kymmenen vuoden päästä valmistuvan ydinvoimalan aikaansaavan.

Energiatavoitteinen puunjalostus näytti tällä vuosikymmenellä, että maamme metsävaroissa oli piilevää energiaa. Eikä siitä otettu käyttöön kuin murto-osa. Esimerkiksi kasvatusmetsien ensimmäisen harvennuksen puu on lähes koskematon energian lisäreservi. Se tulisi hyödyntää jo metsänhoidon vuoksi ja sahapuun tulevan kasvun hyväksi.

Haikailu ydinvoiman perään voimistuu parhaillaan. Vaihtoehtojen asetelma ei ole kuitenkaan muuttunut sitten vuoden 1992 äänestyksen. Seuraavassa, vuosikymmenen vaihteen energiapelissäkään vastakkain eivät ole ydinvoima ja kivihiili. Vastakkain ovat edelleen kotimainen puuvoima ja ulkomaiset muut voimat.

VELI POHJONEN

Helsingin Sanomat. Mielipide. 30.12.1998

No comments: