Wednesday, April 11, 2018

Enemmän uusiutuvaa tankkiin


Kun tank­kaam­me ben­sii­ni­au­to­am­me, teem­me hii­li­ja­lan­jäl­jen va­lin­taa. Os­tam­me eta­no­lia ben­sii­nin se­as­sa vii­si tai kym­me­nen pro­sent­tia. Hii­li­ja­lan­jäl­ki tu­lee fos­sii­li­sen ben­sii­nin osuu­des­ta.

Pa­rii­sin 2015 il­mas­to­ko­kous päät­ti et­tä hii­li­ja­lan­jäl­keä on pie­nen­net­tä­vä. Tam­mi­kuus­sa 2018 EU:n par­la­ment­ti aset­ti eta­no­lin pro­sen­tik­si 12, vuo­teen 2030 men­nes­sä. EU on sil­ti myö­häs­sä. Eni­ten au­toi­le­vas­sa USA:ssa eta­no­lia tuo­te­taan jo nyt 11 pro­sen­tin vauh­dil­la.

Eta­no­li on 1970-lu­vul­la ke­hi­te­tyn ener­gi­a­vil­je­lyn nä­ky­vin tuo­te. Al­ku­sy­säyk­sen­sä ener­gi­a­vil­je­ly sai öl­jyk­rii­seis­tä. Ke­hi­tys­työ­tä tar­vit­tiin 30 vuot­ta, en­nen kuin maa­il­man­ta­lous ot­ti ener­gi­a­vil­je­lyn to­sis­saan. Se ta­pah­tui 2005, kun eta­no­li pää­si Chi­ca­gon pörs­siin. Sen jäl­keen eta­no­lin tuo­tan­to on USA:ssa ne­lin­ker­tais­tu­nut.

Ener­gi­a­vil­je­lyn alus­sa Suo­mes­sa­kin käy­tiin läpi kaik­ki bi­o­mas­sa­kas­vit, jois­ta polt­to­al­ko­ho­lia voi tis­la­ta. Tut­kit­ta­vi­na oli­vat so­ke­ri­juu­ri­kas, ryp­si, pe­ru­na, veh­nä, oh­ra, vil­jan ol­ki, jär­vi­ruo­ko, ruo­ko­hel­pi, ener­gi­a­pa­ju, rau­dus­koi­vu ja yli­pään­sä met­sä­ha­ke.

POH­JOIS-SUO­MEA KIIN­NOS­TI eten­kin ruo­ko­hel­pi. Se tuot­taa bi­o­mas­saa suh­teel­li­ses­ti eni­ten polt­to­tur­peen suo­poh­jil­la ja muil­la­kin tur­ve­mail­la. Ruo­ko­hel­pi oli vah­vim­pia eh­dok­kai­ta uu­teen pel­to­vil­je­lyyn vil­jan tu­leen­tu­mis­ra­jan taak­se.

Maa­il­man eta­no­li tis­la­taan nyt pää­o­sin kah­des­ta ener­gi­a­vil­je­lyn kas­vis­ta: mais­sis­ta ja so­ke­ri­ruo’os­ta. Vah­vin tuot­ta­ja on USA, mais­sil­la. Kak­ko­nen on Bra­si­lia, so­ke­ri­ruo’ol­la.

EU on eta­no­lin tuot­ta­jis­ta kol­man­te­na. Tuo­tan­to on sil­ti vain kym­me­ne­so­sa USA:n tuo­tan­nos­ta. EU hyl­jek­sii ener­gi­a­vil­je­lyä en­nus­ta­mal­la, et­tä ruo­an hin­ta nou­see kun osa pel­lois­ta on ener­gi­a­kas­veil­la.

En­nus­te osuu jat­ku­vas­ti har­haan. Veh­nän maa­il­man­hin­ta on pit­kä­ai­kai­ses­sa las­kus­sa. Inf­laa­ti­os­ta puh­dis­tet­tu ton­ni veh­nää mak­soi 300 dol­la­ria vuon­na 1960 ja 199 dol­la­ria vuo­den 2018 maa­lis­kuus­sa. Eta­no­li­vil­ja mais­sin hin­ta las­ki puo­les­taan 250:stä 172 dol­la­riin ton­nil­ta.

Eta­no­lin nou­su maa­il­mal­la jat­kuu. Suo­mes­sa ke­hi­tys ma­taa al­ku­vai­hees­saan. Kou­vo­laan suun­ni­tel­tu, ol­keen pe­rus­tu­va eta­no­lin lai­tos oli vä­häl­lä to­teu­tua. Vuo­den 2017 puo­li­vä­lis­sä kii­na­lai­set ra­hoit­ta­jat kui­ten­kin ve­täy­tyi­vät hank­kees­ta. He kyl­läs­tyi­vät EU:n hä­mä­riin kan­na­not­toi­hin ener­gi­a­vil­je­lys­tä ja yli­pään­sä bi­oe­ner­gi­as­ta.

RUO­KO­HEL­PEEN JA LEH­TI­PUUN hak­kee­seen pe­rus­tu­vaa eta­no­lin lai­tos­ta on koko 2010-lu­vun ajan kaa­vail­tu Sie­viin. Han­ke on mo­ni­mut­kai­sen suun­nit­te­lu­ket­jun­sa lop­pu­suo­ral­la. Sie­vin eta­no­li­lai­tos oli­si lo­pul­ta Poh­jois-Suo­men ener­gi­a­vil­je­lyn pit­kän ajan­jak­son tut­ki­mus- ja ke­hi­tys­työn mer­kit­tä­vim­piä he­del­miä.

Ker­ta­luok­kaa suu­rem­pi on UPM:n suun­nit­te­le­ma Kot­kan lai­tos. Se käyt­täi­si raa­ka-ai­nee­naan ko­ti­mais­ta met­sä­bi­o­mas­saa ja sen li­säk­si Uru­gu­ays­sä ener­gi­a­vil­jel­lys­tä, kaa­lin­su­kui­ses­ta eti­o­pi­an­si­na­pis­ta uu­tet­tua, Suo­meen lai­vat­tua kas­vi­öl­jyä.

Eti­o­pi­an­si­nap­pi on ener­gi­a­vil­je­lyn mer­kit­tä­vim­piä löy­tö­jä. Puh­taas­ti sii­tä val­mis­te­tul­la, sa­tap­ro­sent­ti­sel­la polt­to­al­ko­ho­lil­la len­si suih­ku­ko­ne Ka­na­das­sa en­sim­mäi­sen ko­e­len­ton­sa vuon­na 2012. Len­to­ko­nei­den fos­sii­li­polt­to­ai­neen kor­vaa­mis­ta­han oli pi­det­ty il­mas­to­kamp­pai­lul­le on­gel­mal­li­sim­pa­na.

Ener­gi­a­vil­je­ly ja eta­no­li tuo­vat maa­il­mal­la yhä enem­män uu­siu­tu­vaa tank­kiin. Niin soi­si ta­pah­tu­van Suo­mes­sa­kin. Kas­va­vas­ta ky­syn­näs­tä pi­tä­vät huo­len sekä au­tot et­tä pai­su­van mat­kai­lun len­to­ko­neet.

Veli Poh­jo­nen

Iijokiseutu. Kolumni. 11.4.2018

No comments: